Gyümölcs leves Hozzávalók: szilva, meggy, barack, körte, alma fahéj szegfűszeg vaníliás cukor 2 cs. puncsos pudingpor Elkészítés: A gyümölcsöket megmosom, esetleg kimagozom. Vizet öntök rá és felteszem főni. Fűszerezek ízlés szerint, felforralom, majd leveszem takarékra míg megfő, amikor kész , újra felforralo, és sűrítem. Sűrítés: Kevés tejbe két csomag puncsos pudingport és a cukrot elkeverem, csomómentesre, majd a forró levest besűrítem vele, kicsit hagyom rotyogni és kész is. Bab leves Hozzávalók: 1 hagyma füstölt húsos szalonna (bacon) 1 gerezd fokhagyma 1 ek. liszt 2 (400ml-es) konzerv bab, leszűrve és átmosva 1 ek. pirospaprika 2 szál sárgarépa 1 kis zellergumó 1 babérlevél olaj egész bors Elkészítés: A szalonnát hosszú csíkokra vágom, majd kis olajban az aprított hagymával és zúzott fokhagymával 1-2 percig megdinsztelem. Hozzáadom a paprikát és a lisztet, 1 percig kevergetem, majd hozzáadom a babot, borsot és a babérlevelet. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, felforralom. Közben a zöldségeket megpucolom és darabolom. Hozzáadom a forró leveshez, 1-2 percig tovább forralom, majd alacsony lángon készre főzöm. Lencseleves Hozzávalók: 20 dkg lencse 2 ek. liszt 2 dl tejföl 2 fej hagyma 2 gerezd fokhagyma pirospaprika babérlevél só Elkészítés: A lencsét előző este beáztatom, majd másnap hideg vízben az egészben hagyott hagymákkal felteszem főni, sóval és babérlevéllel. A lisztből és a tejfölből készítek habarást, amit zúzott fokhagymával, őrölt borssal és pirospaprikával ízesítek. Amikor a lencse megpuhult, ezzel sűrítem be a levest, majd felforralom és készre főzöm Tejfölös gombaleves Hozzávalók: 20 dkg gomba 1 kis fej vöröshagyma 1 ek Vegeta 1 teáskanál pirospaprika2 csapott ek. liszt 2 ek. olaj, bors 1 dl tejföl A galuskához: 1 tojás 2 ek liszt só Elkészítés: Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pirítom, majd a tőzről lehúzva hozzákeverem a pirospaprikát. Hozzáadom a gombaszeleteket, rászórom a Vegetát és lefedve addig párolom, míg a saját levét elfővi. Ezután megborsozom, majd vízzel felöntöm. Néhány percig főzöm így, közben a hozzávalókat összekeverve elkészítem a galuskát és a levesbe szaggatom. Végül a lisztes tejföllel behabarom a levest. Folyamatosan kevergetve összefőzöm, és petrezselyemzölddel megszórva tálalom. Borsóleves grízgaluskával Hozzávalók: 30 dkg borsó 3-5 szál sárgarépa 1-2 szál fehérrépa 1 fej hagyma 20 dkg hús 20-25 szem egészbors ételízesítő petrezselyem olaj liszt Elkészítés: Az apró kockákra vágott hagymát megfuttatom az olajon, ha üveges meghintem egy kevés liszttel és zsemle színüre pirítom, felöntöm tetszés szerint vízzel, majd beleteszem a szintén kockákra vágott húst, ízesítem egészborssal, ételízesítővel, petrezselyemmel. Beleteszem a megpucolt, karikázott sárgarépát, fehérrépát és a borsót, felforralom, majd kis lángra véve készre főzöm. Ha kell, még ízesítem. Majd beleszaggatom a grízgaluskát. Grízgaluska Hozzávalók: 1 tojás gríz só apróra vágott petrezselyem őrölt bors Elkészítés: A tojást sóval, apróra vágott petrezselyemmel, őrölt borssal felverem, annyi grízt(búzadara) adok hozzá amíg össze nem áll, de ne legyen se túl kemény, se túl híg és a már lekapcsolt, de még forró levesbe szaggatom, hidegvízbe mártott kiskanállal. Tyúkhús leves Hozzávalók: 1 kg bontott tyúk+belsőségei 4-5 szál sárgarépa 3-4 szál fehérrépa 1 fej hagyma 1 fej karalábé 1 nagy fej krumpli 1 sárga paprika ételízesítő Elkészítés: Megmosom a tyúkot alaposan, egy mély fazékba pakolom, erre a megpucolt zöldségeket és felöntöm vízzel. Felteszem főni nagy lángon, ha kidobta a habját takrékra veszem a tüzet és ételízesítőt szórok rá, így főzöm teljesen készre. Ha kész a leves kiszedem belőle a zöldségeket és a húst a levét pedig leszűröm a hús habja miatt, cérnametéltet főzök hozzá. Karfiol leves Hozzávalók: 1 kissebb fej karfiol 3-4 szál sárgarépa olaj liszt őrölt bors petrezselyemzöld Elkészítés: A karfiolt kissebb rózsákra szedem, a sárgarépát megpucolom, felkarikázom. Ha ezzel készen vagyok az olajat megmelegítem szórok rá 1 ek. lisztet és rántást készítek belőle, ha zsemle színe van felöntöm vízzel ízesítem ételízesítővel, petrezselyemmel és borssal, majd beletszem a zöldségeket és először nagy lángon,majd ha felforrt takarékon főzöm készre. Francia hagymaleves Hozzávalók: 60-80 dkg hagyma 2-3 gerezd zúzott fokhagyma őrölt bors 2 ek. liszt 5 dkg vaj 1 l húsleves 20 dkg reszelt sajt 20-30 dkg prított zsemlekocka Elkészítés: A hagymát vékony csíkokra vagy kis kockákra vágom, a vajat megolvasztom, rádobom a hagymát és közepes lángon üvegesre prítom, ez kb. fél óra. Ha ez kész rászórom a lisztet, ezzel is prítom egy kicsit, majd hozzá öntöm a levest, felforralom majd további fél órát lassú tűzön főzöm. A levest leturmixolom majd megszórom borssal és a zúzott fokhagymával felforralom és kész. Reszelt sajttal és zsemlekockával tálalom. Tejszínes zöldségleves Hozzávalók: 20 dkg borsó 20 dkg sárgarépa 20 dkg zöldbab 20 dkg krumpli 2 dl tejszín ételízesítő 10-20 dkg csirkemell kevés őrölt bors