Tejszínes, baconős tészta
Hozzávalók:
20-25 dkg bacon
2 dl tejszín
majoranna
só
15-20 dkg reszelt sajt
tészta
Elkészítés:
A bacont kis kockákra vágom, majd kissé zsírjára sütöm, megszórom majorannával, pici sóval, majd ráöntöm a tejszínt és összeforralom. Közben a tésztát kifőzöm, leszűröm és még melegen ráöntöm a tejszínes bacőnt, erre a sajtot végül jól összekeverem.
Grízes tészta
Hozzávalók:
tészta
gríz
olaj
lekvár
Elkészítés:
A tésztát megfőzöm, leszűröm hideg vízzel leöblítem. Kevés olajat melegítek ebben pirítom meg a grízt. Ha aranybarna színűre pirult annyi vizet öntök hozzá amiben a gríz meg tud főni, közben állandóan kevergetem. Akkor jó, ha szétesik az egész. Összekeverem a tésztával lekvárral tálalom.
Diós, mákos tészta
Hozzávalók:
tészta
porcukor
dió vagy mák
Elkészítés:
A tésztát kifőzöm, leszűröm és leöblítem hideg vízzel. Akár diósat, akár mákosat készítünk mindkettővel csak annyi a dolgunk, hogy a ledarált diót, mákot porcukorral összekeverjük és ráöntjük a tésztára, azzal is összeforgatjuk és már tálalható is.
Káposztás nyögő
Hozzávalók:
60-80 dkg nokedli
30-40 dkg káposzta
só
olaj
őrölt bors
Elkészítés:
Nokedlit készítünk, a káposztát apró darabokra vágjuk és olajon megdinszteljük, közben sózzuk, borsozzuk ha kész a nokedlival összekeverjük.
Káposztás tészta
Hozzávalók:
fél kg káposzta
tészta
olaj
cukor
őrölt bors
Elkészítés:
A káposztát apró darabokra, csíkokra vágom sózom és egy fél órát állni hagyom. Ha levet eresztett kinyomkodom és rádobom a meleg olajra megszórom cukorral, így előbb is barnul és gyakori kevergetés mellett, közepes lángon aranybarnára pirítom. Közben kifőzöm a tésztát, leszűröm, leöblítem hideg vízzel. Ha a káposzta eléggé megbarnult lehúzom a tűzről és összekeverem a tésztával. Porcukorral tálalom.
Krumplis tészta
Hozzávalók:
30-40 dkg krumpli
1 fej hagyma
pirospaprika
ételízesítő
olaj
tészta
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát megdinsztelem az olajon felöntöm vízzel ízesítem pirospaprikával, ételízesítővel és beleteszem a megpucolt, felkockázott krumplit és készre főzöm. Míg fő a krumpli kifőzöm a tésztát. Ha minden kész összekeverm. Még finomabbá tehetjük az ételt, ha dobunk bele kolbászt, füstölt szalonnát vagy paprikát paradicsomot és ezzel főzzük.