Kelkáposzta főzelék
Hozzávalók:
60-80 dkg kelkáposzta
1 közepes krumpli
1 kis tejföl
pirospaprika
majoranna
ételízesítő
Elkészítés:
A kelkáposztát apró darabokra vágom, a krumplit szintén. Enyhén sós, majorannás vízben majdnem készre főzöm. Ha jó, utána ízesítem ételízesítővel, belekeverem a tejfölt, megszórom pirospaprikával és felforralom. Pörkölttel tálalom.
Borsó főzelék
Hozzávalók:
fél kg borsó
ételízesítő
1 kis tejföl
pirospaprika
liszt
olaj
Elkészítés:
A borsót felteszem főni kb. 1,5 l vízben, ízesítem ételízesítővel és hagyom had főjön puhára. Ha a borsó puha belekeverem a tejfölt és utána rántást készítek, fölhevítem az olajat de nem túl forróra és beleszórom a lisztet, ha szép barna már a rántás akkor hozzá keverem a borsóhoz. Ha besűrűsödött megszórom pirospaprikával, hagyom még egyet rottyanni és. tükörtojással, sült virslivel tálalom.
Ugyan így készítem a zöldbabfőzeléket, babfőzeléket, tökfőzeléket. A tökfőzelékbe 1 marék apróra vágott kaprot teszek.
Spenót főzelék
Hozzávalók:
80 dkg mirelit spenót
3 gerezd fokhagyma
2-3 dl tej
só
őrölt bors
zsemlemorzsa
liszt
olaj
Elkészítés:
Világos színű rántást készítek a lisztből és az olajból, ebbe dobom a zúzott fokhagymát, kicsit összemelegítem. Felöntöm vízzel és a tejjel, beleteszem a mirelit spenótot, felforralom, majd leturmixolom, ízesítem sóval, borssal és készre főzöm. Ha túl híg zsemlemorzsát keverek hozzá.