Bakonyi sertéscsíkok
Hozzávalók:
6 szelet karaj
3 evőkanál paradicsompüré
1 zöldpaprika
1 evőkanál pirospaprika
2 dl tejföl
1 közepes fej hagyma
Elkészítés:
Csíkokra vágom a húst és megpirítom az olajon megdinsztelt hagymán. Nagy kockára vágom a gombát és amikor majdnem puha a hús, belerakom a zöldpaprikával együtt. Megszórom pirospaprikával, ha minden megpuhult, a tejfölt a paradicsompürével és egy evőkanál liszttel elkeverek, majd ráöntöm a húsos gombára. Összeforralom, tésztával vagy nokedlivel tálalom.
Borsos tokány
Hozzávalók:
30-40 dkg hús
15 dkg gomba
2 dl tejszín
2 kk. őrölt bors
olaj
ételízesítő
1-2 ek. liszt
Elkészítés:
A húst vékony csíkokra vágom, majd megpirítom az olajon, hozzáöntöm a szeletelt gombát és átforgatom vele. Vizet öntök alá és ízesítem borssal, ételízesítővel. Ha a hús puha a tejszínt elkeverem a liszttel húshoz öntöm, felforralom és kész. Tésztát főzök hozzá.
Sajtos-tejfölös karaj
Hozzávalók:
4 szelet karaj
2 kis tejföl
20 dkg sajt
zsemlemorzsa
só
vaj
Elkészítés:
A karajt kiklopfolom és megsózom. A hússzeleteket az olvasztott vajban kisütöm, kicsit megpiríthatjuk. A kisült hússzeleteket zsemlemorzsába forgatom, hőálló tálba helyezem. Tejföllel elfedem, majd reszelt sajttal megszórom. Előmelegített sütőben kb. 20 percet sütöm. Párolt rizzsel tálalom.
Paradicsomos húsgombóc
Hozzávalók:
fél kg darált hús
20 dkg rizs
2 egész tojás
bors
só
kevés pirospaprika
1 l paradicsomszósz
cukor
Elkészítés:
A húst, tojást, borsot, sót, rizst, pirospaprikát összekeverem. A paradicsomszószhoz öntök egy kis vizez, ízesítem cukorral és őrölt borssal ebbe teszem a gombócokat és így főzöm készre. Főtt krumplival tálalom.
Fűszeres pácolt hús
Hozzávalók:
8 szelet karaj
4 tojás
só
1 kk. pirospaprika
1 kk. őrölt bors
1 kk. őrölt kömény
ételízesítő
1 ek. mustár
1 ek. ketchup
2 ek. liszt
olaj
2 csipet majoranna
1 gerezd zúzott fokhagyma
Elkészítés:
Először a száraz fűszereket keverem össze a liszttel, utána fokozatosan keverem hozzá a többi alapanyagot, hogy ne legyen csomós. Amikor simára kevertem a fűszeres pácot, belemártogatom a kiklopfolt hússzeleteket, és beteszem a hűtőbe, majd másnap kisütöm bő, forró olajban vagy zsírban.
Székelykáposzta
Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta
60-80 dkg hús
olaj
1 nagy fej hagyma
pirospaprika
1-2 dl tejföl
bors
ételízesítő
Elkészítés:
A savanyú káposztát legalább 2 órát áztassuk ki. Pörköltöt készítek, de csak félig főzöm meg a húst. A káposztát kinyomkodom a húshoz öntöm, ha kevés a lé rajta öntök hozzá egy kevés vizet. Ha a káposzta megpuhult a tejfölt is belekeverem, hagyom egyet rottyanni és kész.
Hússzeletek krumplis bundában
Hozzávalók:
12 szelet vékonyra klopfolt hús (bármi lehet, de legjobb a karaj)
6-7 darab közepes burgonya
1 fej vöröshagyma
2 tojás
tejföl
1 púpozott evőkanál liszt
só
bors
olaj
Elkészítés:
A burgonyát kis lyukú reszelőn lereszelem, a hagymát nagyon apróra összevágom, ezeknek a levét kinyomkodom, majd egy tálban összekeverem, hozzáadom a tojást, a lisztet, sót, borsot, tejfölt ízlés szerint. Ez lesz a hús bundája. Ebbe fog jól beleforgatni a húsokat, majd forró serpenyőben aranybarnára sütöm. Bármiféle friss zöldséggel vagy salátákkal fogyasztható.
Sajtos göngyölthús
Hozzávalók:
10-12 szelet karaj
15-20 dkg reszelt sajt
12 szelet szalámi (füstölt párizsi)
só
liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A húsokat kikloffolom majd enyhén besózom. Állni hagyom egy kicsit a húsokat. Veszek egy szelet húst ,teszek rá egy szelet szalámit, majd sajtot és felgöngyölöm, a 2 végét bedugdosom. Ezt csinálom minden szelet hússal, aztán bepanírozom és végül bő, forró olajban kisütöm.
Pusztaszelet
Hozzávalók:
4-6 szelet karaj
2 tojás
1 fej vöröshagyma
3-4 burgonya
1 fej+ 1-2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
tejföl