Szalmakrumpli
Francia saláta
Hozzávalók:
60 dkg főtt és apró kockákra vágott burgonya
40 dkg apró kockákra vágott fehérrépa
sárgarépa
zeller
2 apró kockára vágott alma
15 dkg előfőzött zöldborsó
2 tojássárgájából készült tartármártás
2 apró kockára vágott savanyú uborka
Elkészítés:
A megfőtt zöldségeket a savanyú uborkát és a tartármártást összekeverem.
Petrezselymes krumpli
Hozzávalók:
1 kg új krumpli
1 csokor friss petrezselyem
2 ek. vaj
só
Elkészítés:
Az új krumplikat megkapargatom ha szükséges darabolom, sós vízben megfőzöm. A vajat megolvasztom és az apróra vágott petrezselymet beledobom melegedjen össze, aztán a leszűrt krumplira öntöm összekeverem, ha szükséges sózom.
Főtt rizs
Hozzávalók:
1 bögre rizs
pici olaj
só
ételízesítő
2 bögre víz
Elkészítés:
Olajon kifehérítem a rizst, felöntöm a vízzel és ízesítem sóval, ételízesítővel. Takarékon főzöm készre.
Rizibizi
Hozzávalók:
rizs
zöldségek
Elkészítés:
Úgy kell elkészíteni mint a főtt rizst, annyi a különbség, hogy ebben zöldségek vannak, mint pld,: répa, gomba, kukorica, borsó stb.
Majonézes krumplissaláta
Hozzávalók:
6 nagy szem krumpli
2 fej hagyma
3 pár virsli
ecet
só
cukor
víz
majonéz
tejföl
Elkészítés:
A krumplit megpucolom, kockára vágom és sós vízben megfőzöm. Amíg fő elkészítem a levet, egy egyszerű ecetes levet csinálok ebbe dobom bele a nagyon vékonyra szeletelt és lesózott hagymát és a felkarikázott virslit. Ha krumli puha leszűröm és ebbe a lébe öntöm bele, egy napot állni hagyom. Utánna leszűröm, de hagyok rajta egy kevés levet, mert különben száraz lesz. Összekeverem a tejfölt a majonézzel és belekeverem a virslis, hagy,ás, krumplit összekeverem alaposanés még egy napot állni hagyom a hűtőben, hogy összeérjen.
Krumplipüré
Hozzávalók:
1 kg régi krumpli
1 kis tejföl
5-10 dkg vaj
2 dl tej
só
Elkészítés:
A krumplit meghámozom, felvágom és megfőzöm, ha puha leszűröm, rádobom a vajat és összetöröm. Belekeverem a tejfölt és a tejet. Végül az egészet robotgéppel dolgozom össze így sokkal lágyabb, krémesebb az egész.